• Volledige programma workshops Wat maken we nou?

  18 oktober 2014 - 15 maart 2015

 • Rondleiding Echte Rotterdammers

  18 oktober 2014 - 15 maart 2015

 • Volledige programma Vakwerk

  18 oktober 2014 - 15 maart 2015

 • Museum Rotterdam naar Timmerhuis in 2016

  locatie op het snijvlak van oud en nieuw

  lees meer
 • Oud-Rotterdammer Festival

  1 november 2014 - 2 november 2014

  Door Rotterdam met Scheurmail en De Oud Rotterdammer

  lees meer
 • Educatie

Kejje da nie horríh dan?

2 maart 2014

Waarom klinken Rotterdammers eigenlijk zo Rotterdams?

Wie Rotterdams hoort praten in een reclame weet meteen: deze persoon is recht door zee en prikt overal doorheen. Heeft het iets te maken met de Rotterdamse directheid, de ´geen woorden, maar daden´ mentaliteit? Komt het voort uit de haven? Of is het iets anders?

Speciaal voor kinderen van 8 t/m 12 jaar geeft taalprofessor Marc van Oostendorp een meepraatlezing over het Rotterdams. Met de professor maken we een taaltocht over de Rotterdamse tong: wat is het verschil met het Amsterdamse accent of de Brabantse tongval? Zijn er ook overeenkomsten en waarom dan? Hoe komt het dat alle mensen net weer een beetje anders praten? Waar komt het Rotterdams eigenlijk vandaan?
Marc, taalkundige aan de Universiteit van Leiden en het Meertens Instituut, legt het allemaal uit en hoort de kinderen ook graag praten.

prijs: entree en lezing gratis voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, ouders/begeleiders betalen alleen normale toegang tentoonstelling
datum: zondag 2 maart van 15 tot 16 uur
locatie: Museum Rotterdam in Las Palmas, Wilhelminakade 326, 3072 AR Rotterdam

Wie de spraak te pakken heeft kan zich vervolgens onderdompelen in een zee van Rotterdamse klanken en uitspraken in de taalkubus op de tentoonstelling. Martin van Waardenberg geeft hierin een wetenschappelijke uitleg van de Rotterdamse tongval

terug

Museum Rotterdam wordt ondersteund door